Handen af van de index !!   Lees hieronder de interessante folder van het ABVV over de Belgische loonindexering.   

Vanaf vrijdag 16 oktober worden de stembrieven voor de Sociale Verkiezingen 2020 verspreid op de BASF TBE. Je kan je stem uitbrengen vanaf die dag t.e.m. dinsdag 24 november. Op basis van de resultaten worden de mandaten voor arbeiders en bedienden in het CPBW en de Ondernemingsraad opnieuw verdeeld onder de drie vakbondsfracties. In aanloop van de verkiezingen zullen we onze kandidaten ‘in the picture’ zetten met een kort interview. We geven nu het woord aan John Van Langenhove, een nieuwkomer met uiteenlopende werkervaringen.

Dag John, kan je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben John Van Langenhove, 50 jaar geleden geboren en ik woon in het Oost-Vlaamse Zele. Ik ben getrouwd en vader van twee dochters.

Mijn voornaamste hobby is reizen. Een bijna anderhalf jaar durende wereldreis met de rugzak en de jaarlijkse rondreizen met het gezin om nieuwe culturen op te snuiven zorgen ervoor dat ik al meer dan de helft van deze aardbol heb gezien.

Mijn tweede passie is koken. Ik volg een opleiding hulpkok, waarvoor ik eind juni mijn diploma zal behalen. Waarschijnlijk ga ik deze trend verderzetten vanaf september om dan na drie jaar af te studeren als kok. Voordeel: beide hobby’s kan ik nu ook combineren in “de buitenlandse keuken”.

Na een carrière als ploegleider in de woningbouw, begon ik 20 jaar geleden (april 2000) op het Cyclohexanonbedrijf als productiemedewerker in het oude 7/7/7 volcontinu shiftsysteem. Enkele jaren later besloot ik een transfer te doen naar de meststoffenafdeling, meer specifiek naar C150: verlading en verzending. Ik had zin in een fysiek uitdagender en afwisselender job.

Ongeveer 11 jaar geleden kreeg ik de kans om over te gaan van volcontinu naar het tweeploegensysteem. Ik deed dit vooral om na de geboorte van de jongste dochter meer “quality time” te hebben met het gezin, maar ook omdat ik te veel problemen had met het toen recent ingevoerde snel roterende shiftsysteem.

Je komt bij de sociale verkiezingen op voor het ABVV. Waarom kies je voor de rode vakbond?

Eigenlijk koos ik al een tweetal jaar geleden voor het ABVV na 27 jaar te zijn aangesloten bij de liberale vakbond. Dit omdat ik vind dat – zowel voor mezelf als voor anderen – “de rode vakbond” een ruimere visie representeert en ze meer solidair zijn naar de werknemers. Ze beschermen het best onze waarden zowel op sociaal als economisch vlak, en zijn tevens de grootste voorvechters van onze sociale zekerheid!

Welke rol heb je tot nu toe opgenomen binnen het ABVV-team?

Ik ben nog een nieuweling binnen het ABVV-team, omdat ik de switch van vakbond nog maar redelijk recent deed. Wat mijn rol exact zal worden valt nog af te wachten, maar er mag zeker en vast een volwaardige inzet van mij worden verwacht. Vandaar dat ik me graag kandidaat stel voor de sociale verkiezingen, omdat ik geloof dat ik iets kan betekenen voor het ABVV-team.

Ik wil me persoonlijk inzetten als spreekbuis tussen werknemers en het ABVV, om hun rechten te verdedigen en hen informatie te verschaffen over bepaalde vragen waar ze mee zitten.

Wat vind je de belangrijkste verwezenlijkingen van het ABVV in de voorbije periode?

Het opkomen voor, en uitbreiden van de arbeidsduurvermindering onder de vorm van DGB-dagen.

Net als de introductie van het fietsleaseplan. Wat in deze tijden bijna niet meer weg te denken is met zowel de file- als klimaatproblematiek.

Welke zaken moeten volgens jou anders op de site? Waarvoor wil jij je persoonlijk inzetten?

In onze huidige werkomgeving zijn de eisen van de werkgever steeds hoger. Hij wil steeds hoger gekwalificeerde werknemers in het bedrijf tewerkstellen. Daardoor zijn ze vaak moeilijk te vinden.

Ik zou graag willen dat op een meer respectvolle manier wordt omgegaan met het personeel. Respect voor al het werk dat dagelijks wordt gedaan om een bedrijf draaiende te houden.

Soms merk ik op dat men probeert om hetzelfde werk door minder personeel te laten uitvoeren. Naar mijn mening verhoogt dit voortdurend de werkdruk en bovendien vergroot de kans op ongevallen, ziekte of burn-outs.

Daarom vind ik het behoud en een versterking van de diensten, en een uitbreiding van de ploegbezettingen, een absolute prioriteit. De stiekeme afbouw moet tegengegaan worden!

Hartelijk bedankt en respect voor je engagement!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.