Verzet is geen misdaad. De wet-Van Quickenborne moet van tafel !!    Vanaf 1 juli 2023 loonsverhoging van 0,5% (CAO).   Gesprekken met werkgever over fietsvergoeding afgesprongen. Op 29 september zitten we opnieuw samen.

Vanaf vrijdag 16 oktober worden de stembrieven voor de Sociale Verkiezingen 2020 verspreid op de BASF TBE. Je kan je stem uitbrengen vanaf die dag t.e.m. dinsdag 24 november. Op basis van de resultaten worden de mandaten voor arbeiders en bedienden in het CPBW en de Ondernemingsraad opnieuw verdeeld onder de drie vakbondsfracties. In aanloop van de verkiezingen zullen we onze kandidaten ‘in the picture’ zetten met een kort interview. We geven nu het woord aan Ludo De Bruyn, een 'oude bekende' uit het CPBW.

Dag Ludo, kan je jezelf even kort voorstellen?

Jazeker! Ik ben 50 jaar oud, woon in Etten-Leur (Nederland) en ben in dienst bij BASF Antwerpen sinds 1993. Destijds ben ik gestart in de logistiek op de Caprolactam afdeling, later ging ik naar Polystyreen en sinds 1997 werk ik bij de logistieke diensten waar ik vandaag in de ploegleiding zit.

Je komt bij de sociale verkiezingen op voor het ABVV. Waarom kies je voor de rode vakbond?

Wat me altijd heeft aangesproken bij het ABVV is dat we écht durven opkomen voor de werknemer en dat dat extra stapje een meerwaarde heeft voor ieders belang. Democratie, rechtvaardigheid en gelijkheid zijn waarden die noodzakelijk zijn voor mij, en waar ik me dan ook volledig voor wil inzetten.

Vandaag de dag merk ik dat er op dat vlak nog heel wat werk is op de BASF TBE. Nog steeds worden medewerkers in verschillende afdelingen en diensten geconfronteerd met pesterijen, intimidaties en andere vormen van discriminatie. Medewerkers weten vaak niet hoe hiermee om te gaan, geraken gedemotiveerd of worden langdurig ziek. Niet iedereen vindt de weg naar de vakbond of de vertrouwenspersonen die de werkgever aanbiedt. Dit kan anders en beter! De werkgever zou de drempel hiervoor moeten verlagen.

Onlangs nam ik deel aan de betoging voor het behoud en de versterking van de sociale zekerheid die het ABVV had georganiseerd in Brussel. Dat bewijst voor mij dat de rode vakbond voor álle werknemers opkomt. “Samen sterk” blijft ons motto.

Welke rol heb je tot nu toe opgenomen binnen het ABVV-team?

In 2004 werd ik voor het eerst verkozen in het CPBW, en in 2008 nogmaals. Ik had toen ook een syndicaal mandaat. In deze periode heb ik me volledig ingezet voor beide mandaten en een aantal zaken mede gerealiseerd. Dat behelsde onder meer de thema’s voedselveiligheid in transport – wat heeft geleid tot een vraag in de regering –, ergonomische belangen zoals het automatiseren van laadtrappen op de site en aanpassingen op diverse bedrijven/diensten na CPBW-rondgangen. Dikwijls lopen die niet van een ‘leien dakje’. We merken immers dat het economische belang (budgetten voorzien voor de bedrijven) vaak nog primeert boven onze bescherming en welzijn.

Door de diverse en uitgebreide cursussen die ik gevolgd heb, heb ik me kunnen verdiepen in de thema’s van het CPBW. Het verbeteren van de ergonomie voor onze medewerkers is bijvoorbeeld een stokpaardje van mezelf.

Momenteel ben ik militant bij het ABVV en zal ik mij sterk inzetten bij de aankomende sociale verkiezingen.

Wat vind je de belangrijkste verwezenlijkingen van het ABVV in de voorbije periode?

Vooral de insourcing van de logistieke diensten en de centrale magazijnen, waardoor deze medewerkers een BASF-contract kregen. Hierdoor hebben zij toch alle voordelen die ze bij hun firma/uitzendbureau niet krijgen.

De vele overlegmomenten die de fractie voert om belangen van medewerkers te behartigen.

Alsook de onderhandelingen over de vraag naar arbeidsduurvermindering die geleid hebben tot de 'Demografiebudgetdagen'.

Welke zaken moeten volgens jou anders op de site? Waarvoor wil jij je persoonlijk inzetten?

Op onze site is nog zeer veel werk wat betreft welzijn en bescherming voor de medewerker. Ergonomie in de ruimste zin van het woord is iets wat anders en beter kan.

Hygiëne, comfort en verfraaiing van de werkplaatsen, burelen, kleedruimtes en refters laten dikwijls te wensen over. Enorme werkdruk door onderbezetting en persoonlijke beschermingsmiddelen waar men op bespaart. Bij momenten is het schrijnend. Dagdagelijks worden verkeerde handelingen en bewegingen uitgevoerd omdat het routines zijn geworden, of omdat men bepaalde zaken niet wil aanpassen om allerlei redenen.

Blootstelling aan chemische producten, al dan niet corrosief of met agentia risico’s.

Opvolgen van medewerkers met beroepsziekten en de gevolgen hiervan.

Gevaren bij werkzaamheden door verkeerde inschatting van de werkvoorbereider of leidinggevende. Soms worden niet de juiste procedures toegepast omdat het snel moet gaan. Allemaal zaken die anders en beter kunnen voor jou als werknemer, in de toekomst.

Als ik verkozen word in het CPBW wil ik er werk van maken om regelmatig op de werkvloer van diverse bedrijven en diensten te verschijnen. Zo kan ik de vinger aan de pols houden om eventuele problemen en ongeregeldheden te verhelpen.

Hoewel de werkgever met “MISSION 0” uit wil pakken, denk ik dat er nog veel werk aan de winkel is. Daarom wil ik me inzetten voor ieders belang!

Hartelijk bedankt en respect voor je engagement!

Het voorstellingsfilmpje van Ludo

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.