Verzet is geen misdaad. De wet-Van Quickenborne moet van tafel !!    Vanaf 1 juli 2023 loonsverhoging van 0,5% (CAO).   Gesprekken met werkgever over fietsvergoeding afgesprongen. Op 29 september zitten we opnieuw samen.

Vanaf vrijdag 16 oktober worden de stembrieven voor de Sociale Verkiezingen 2020 verspreid op de BASF TBE. Je kan je stem uitbrengen vanaf die dag t.e.m. dinsdag 24 november. Op basis van de resultaten worden de mandaten voor arbeiders en bedienden in het CPBW en de Ondernemingsraad opnieuw verdeeld onder de drie vakbondsfracties. In aanloop van de verkiezingen zullen we onze kandidaten ‘in the picture’ zetten met een kort interview. We geven nu het woord aan Muzaffer Ikiz, arbeider op het Cyclohexanonbedrijf en voor het eerst kandidaat voor het ABVV.

Dag Muz, kan je jezelf even kort voorstellen?

Dag collega's! Ik ben Muzaffer Ikiz. Mijn ploegmaten noemen mij Muz. Ik woon in Deurne, ben 43 jaar en werk al sinds 2005 bij BASF op Cyclohexanon op blokveld C440. Ik ben getrouwd en heb 3 kinderen. In mijn vrije tijd probeer ik mijn conditie een beetje te onderhouden in de fitness. Ik lees en teken graag en ik breng veel tijd door met mijn kinderen.

Je komt bij de sociale verkiezingen op voor het ABVV. Waarom kies je voor de rode vakbond?

Wat mij aansprak bij het ABVV was de strijdbaarheid tegen racisme, seksisme en discriminatie van minderheden. Deze items zijn bedekt met een laagje stof bij de andere vakbonden. Op de eerste plaats moet je je “aanpassen”, op de tweede plaats komt “integratie”, op de derde plaats en het belangrijkste is “acceptatie”, wat soms nogal stroef verloopt.

Natuurlijk zijn er ook andere punten waardoor ik al in het begin van mijn werkervaring voor ABVV ben gegaan. De warme sfeer tussen de militanten, de goeie contacten tussen de gemandateerden en de leden, kortom, de teamgeest.

Daarnaast mag het duidelijke verhaal van het ABVV over solidariteit niet vergeten worden. Ik heb het gevoel dat het ABVV meer actiebereid is dan de andere vakbonden. Het ledental stijgt ook elk jaar omdat er zich meer en meer werknemers bewust worden van het belang van een vakbond.

Welke rol heb je tot nu toe opgenomen binnen het ABVV-team?

Dit is de eerste keer dat ik op de lijst sta. Ik ben al altijd een socialist in hart en nieren geweest. Sinds 2002 ben ik lid van het ABVV. Ik heb de veranderingen op de werkvloer en de acties van ABVV altijd op de voet gevolgd. Een vakbond op de werkvloer is altijd van belang voor een goede balans.

Wat vind je de belangrijkste verwezenlijkingen van het ABVV in de voorbije periode?

Ik was natuurlijk niet bij de vorige besprekingen, maar vind wel dat er tijdens de vorige cao duidelijk geluisterd is geweest naar de noden van de medewerkers. Dat is toch het belangrijkste vind ik. Regelmatig een luisterend oor aanbieden voor de vragen en de noden van ALLE collega’s. De enquêtes zijn daarin al zeker een stap in de goede richting. Maar gesprekken op de werkvloer dragen hier vast en zeker ook hun steentje toe bij.

DGB is ook een goede verwezenlijking.

Welke zaken moeten volgens jou anders op de site? Waarvoor wil jij je persoonlijk inzetten?

Een onderwerp dat op de werkvloer veel ter sprake komt en waar mijn collega's veel belang aan hechten, is de verhoging van de brutolonen. Dit vind ik zelf ook belangrijk, dus wil ik mij hiervoor inzetten.

Andere zaken, zoals bijvoorbeeld hetzelfde werk doen met minder personeel, leven ook enorm onder de shiftcollega's. Men hoeft dan ook niet verbaasd te zijn dat er meer en meer mensen met een burn-out te maken krijgen of vatbaarder zijn voor ziektes door vermoeidheid.

Volgens mij wordt het shiftsysteem zwaar onderschat. De komende jaren staan we voor de uitdaging om de shift aantrekkelijker te maken. Omdat er toch wel een groot aantal medewerkers de pensioenleeftijd naderen en we dit tijdig zullen moeten proberen op te vangen.

Veiligheid is natuurlijk ook topprioriteit. Productie/cashflow mag niet ten koste van veiligheid gaan. Een veiligheidsrisico kan/mag niet opgelost worden door een "pleister" te gebruiken, ook al zou het anders een grote kostenpost worden voor het bedrijf. Door te communiceren en de werkgever te overtuigen van het belang ervan kun je veel zaken oplossen zodat we uiteindelijk een win-win situatie bekomen. Ik zou zeggen: “Alles voor de werknemers, in overleg met de werkgevers”.

Hartelijk bedankt en respect voor je engagement!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.