Arbeiders die in de loop van het jaar lange tijd afwezig zijn geweest worden in januari van het daaropvolgende jaar mogelijk geconfronteerd met een negatieve breukregeling.
De breukregeling is niet van toepassing voor bedienden omdat het ‘enkel vakantiegeld’ verrekend is in de maandwedde.
Wat is een breukregeling?
Als arbeider ontvang je vakantiegeld voor je dagen wettelijke vakantie via de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie. Wanneer je deze dagen vakantie opneemt zijn deze dagen in regel onbetaald en wisselt je maandelijks inkomen bijgevolg elke maand.
BASF/EuroChem Antwerpen betaalt zijn werknemers wél met een vast maandloon om geen schommelingen in dat maandelijks inkomen te hebben. Om dit te realiseren worden die dagen onbetaalde jaarlijks vakantie gespreid verrekend per maand in verhouding voor 20 dagen wettelijke vakantie, dit wil zeggen 160 uren (20 dagen) wettelijke vakantie voor 12 betaalde maanden = 13,33 uren per maand die verrekend worden.
De breuk is dus de verhouding van 20 dagen wettelijke vakantie op 12 betaalde maanden per jaar.
Zolang deze verhouding klopt, klopt de betaling.
Ontstaat er een onevenwicht in deze verhouding door minder recht op wettelijke vakantie en/of minder dan 12 betaalde maanden in een jaar, zal je een herberekening hebben wat we ‘de breukregeling’ noemen.
Waarom een breukregeling?
Indien een werknemer in een onbetaalde onderbreking valt gedurende een aantal maanden (ziekte, arbeidsongeval, moederschapsrust, voltijds tijdskrediet) en hij/zij zijn/haar recht aan jaarlijks verlof of JJV volledig opneemt, kom je niet meer aan 12 betaalde maanden in een jaar en is er dus een onevenwicht ontstaan in jouw verhouding ‘wettelijke vakantiedagen / 12 betaalde maanden’.
Wat zal dit dan voor jou betekenen?
Wat dit exact betekent kan pas in detail berekend worden als het kalenderjaar voorbij is. In januari zal er een gedetailleerd schrijven verstuurd worden waarin het precieze aantal uren en het overeenkomstige financiële gevolg zal worden toegelicht en wordt er contact opgenomen over de verschillende mogelijkheden (Verlofcontingent inzetten (OVK/ELK) / financiële verrekening).
Wat kun je doen om de jaarregularisatie te verkleinen?
Een eventuele negatieve breuk wordt gecompenseerd door de teveel uitbetaalde uren terug te betalen of een verlofcontingent in te ruilen tegen deze teveel uitbetaalde uren. Wil je terugbetaling voorkomen dan is het wijs om verlofcontingenten achter de hand te houden die je mee kunt nemen naar het volgende jaar en kunt gebruiken om je breuk mee te verkleinen. Je kunt hierbij denken aan de volgende verlofcontingenten:
- ADV (je kan 40 uur ADV overdragen naar het volgende jaar)
- ANC
- CRV
- OV
- OVK