Vandaag vond in het nieuwe justitiepaleis in Antwerpen het proces plaats tegen Bruno en Tom, respectievelijk voorzitter en militant van de Algemene Centrale van het ABVV in Antwerpen. Het proces draait rond de filterblokkades op de Scheldelaan bij een nationale stakingsdag tegen de uitholling van de 38-urenweek (de beruchte “wet-Peeters”). Tijdens de debatten bleek dat het parket van Antwerpen 6 maanden cel, eventueel met uitstel, vraagt als straf voor de beklaagden. Hen wordt verweten “kwaadwillig de openbare weg te hebben bezet”. Honderden militanten van het ABVV – én delegaties van het ACV – verzamelden aan de trappen van het vlinderpaleis om hun solidariteit te betuigen met Bruno en Tom. Een uitspraak wordt verwacht op 29 juni.
We zullen het wellicht nooit zwart op wit kunnen bewijzen, maar het is zoals Walter Van Steenbrugge, advocaat van het ABVV, het zei in een interview met de VRT: “Het lijkt er sterk op dat er een één-tweetje wordt gespeeld tussen het parket van Antwerpen en de burgemeester (Bart De Wever) van de stad”. Sinds het aantreden van de regering Michel werden de aanvallen op het stakingsrecht systematisch opgedreven. De minimumdienstverlening tijdens stakingen bij De Lijn en de NMBS, piketten op de Scheldelaan die in 2016 manu militari werden verwijderd, en dus nu ook via de gerechtelijke weg.
De regeringspartijen (N-VA, OpenVLD, CD&V en MR) hebben er alle belang bij om het stakingsrecht uit te hollen. Hun agenda is er één van aanvallen op de verworvenheden van de werkenden en hun gezinnen: besparen op openbare diensten, indexsprongen, drukken van de lonen, opjagen van werklozen, optrekken van de pensioenleeftijd… En dit om de winsten van het grootkapitaal op te drijven. “Stelen van het volk om te geven aan de rijken”, is het credo van deze regering.
De vakbonden – representatieve organisaties van de werkende bevolking – verzwakken door hun actiemiddelen te beknotten is een voorwaarde om de besparingswoede van de neoliberale partijen versneld te kunnen verderzetten. Voor de regeringspartijen gaat het opdrijven van de winsten van de bedrijven ten koste van onze verworvenheden niet snel genoeg door het verzet van de vakbonden. In die zin is het zeer aannemelijk dat het proces politiek wordt aangestuurd. Vooral omdat de wijze waarop er in 2016 werd actie gevoerd op de Scheldelaan, met in begrip van de filterblokkades, niet verschilde van alle nationale stakingsdagen tijdens de voorgaande decennia. Plots stelt er zich wel een probleem…
Het ABVV neemt dit proces niet lichtzinnig op. Een uitspraak in het nadeel van Bruno en Tom zou stakingsacties in de toekomst erg kunnen bemoeilijken. Dit zou de weg openen voor een versnelde afbouw van jullie rechten en verworvenheden. Die overtuiging leeft ook bij het ACV, wat te merken was aan de aanwezige ACV-delegaties. Zo waren er een tiental ACV-militanten van de BASF TBE aanwezig op de actie. Waarvoor we onze oprechte dank willen uitspreken!
Hoogstwaarschijnlijk zal dit verhaal niet stoppen wanneer er een uitspraak is op 29 juni. Het is dus te verwachten dat er nog solidariteitsmobilisaties komen. Hou onze website in de gaten om het vervolg te kennen!
Meer achtergrondinformatie vind je in ons artikel Actievoeren is geen misdaad".
Bekijk ook het interview met Ivo Janssen, woordvoerder van ABVV op de BASF TBE, voor Stream Media: