Een dikke merci aan alle collega's die voor het ABVV gekozen  hebben. De volledige uitslag en onze nieuwe mandaatdragers later op deze site.   
Pot & Grijp

 

Op 23 mei is het de jaarlijkse hulde aan Albert Pot en Theo Grijp én aan alle socialistische kameraden die vielen door het geweld van het fascisme. We vergeten hen niet. We vergeten hen nooit want zowel vroeger als vandaag is extreemrechts gevaarlijk. 

 

In de nacht van 22 op 23 mei 1936 worden twee socialistische militanten vermoord door een verkiezingskandidaat voor de Realisten, een kleine rechtsextremistische partij.

Albert Pot en Theophiel Grijp waren bekende vakbondsmilitanten. Albert Pot was propagandaverantwoordelijke van de Syndicale Jeugd, Theophiel Grijp was bestuurslid van de havenarbeidersvakbond.

 

De algemene verontwaardiging na de moorden leidde tot een algemene staking. De resultaten van die staking waren indrukwekkend: een loonopslag van 7% voor de havenarbeiders en mijnwerkers, de 40-urenwerkweek, betaald verlof van minstens 6 dagen per jaar, een ziekteverzekering, het oprichten van paritaire comités met de vertegenwoordigers van de werkgevers en werknemers en een verhoging van het kindergeld. Hiermee werd de basis gelegd voor de huidige sociale zekerheid.

 

ABVV-regio Antwerpen herdenkt elk jaar deze laffe moord op twee van zijn militanten.

Het gevaar van extreemrechts en de offers die onze kameraden brachten in het verzet ertegen, mogen we nooit vergeten. Daarom herdenken we Albert en Theofiel op donderdag 23 mei. Om 19u30 trekken we, met rode roos in de hand, in betoging van het Operaplein naar het gebouw van de BTB op de Paardenmarkt.

 

Programma:

  • Verzamelen om 18u30 op het Operaplein
  • 19u Speeches van:
    • Karl Van den Broeck, journalist en hoofdredacteur Apache
    • Bruno Verlaeckt, voorzitter van ABVV-regio Antwerpen
  • Muzikale begeleiding verzorgt door Oscar Bohne
  • 19u30: vertrek naar de Paardenmarkt
  • 20u: speech van Frank Moreels, voorzitter van BTB Antwerpen
  • Tot 21u: Receptie bij BTB

 

Meer info vind je op de website van ABVV-regio Antwerpen.

We nodigen jullie van harte uit om deel te nemen.

 

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.