Aan de CEO’s van BASF Antwerpen, EuroChem, INEOS Styrolution en Inovyn. Aan werkgeversfederatie essenscia en de minister van Werk.

PETITIE: VOOR WERKBAAR WERK, EEN MENSELIJK EINDELOOPBAANBELEID & RESPECT VOOR ZWARE BEROEPEN

                                                                                    

Handen af van onze landingsbanen!

Deeltijds werken vanaf 55 is voor veel collega’s een noodzaak. Ze kunnen soms niet meer mee, vaak om gezondheidsredenen. De regering wil de instapleeftijd voor landingsbanen ook bij zware beroepen verhogen van 55 naar 60 jaar vanaf 1 januari 2019. Dat is een aanslag op de gezondheid van vele werknemers in de scheikunde.  Collega’s zien hun plannen en perspectieven in rook opgaan. Dat is onmenselijk en respectloos!

Werkbaar werk? Minder werken maakt voor velen het werk draaglijker. De mogelijkheden voor werkbaar werk worden door deze maatregel ernstig beperkt, terwijl de vraag net stijgt. Het halftijds en viervijfde tijdskrediet maken dat oudere collega’s minder ziek vallen. Het geeft hen ademruimte om zich meer toe te leggen op hun hobby’s of hun familie. Ze kunnen hun kennis en ervaring doorgeven aan de jongeren zonder volledig uitgeblust te geraken.

Landingsbanen bevorderen de tewerkstelling en de mogelijkheden om door te groeien voor jongeren. Iedereen is erbij gebaat. Waarom dan deze maatregelen?

Voor écht brugpensioen

We willen de mogelijkheid om te stoppen met werken op 58 jaar voor zware beroepen. Het merendeel van onze collega’s in volcontinu is beginnen werken in de chemie met het vooruitzicht om op 56 jaar te kunnen stoppen als ze dat zouden willen. Op enkele jaren tijd zijn de leeftijdsvoorwaarden voor SWT (het vroegere brugpensioen) drastisch verstrengd. Het werk in ploegen is ongezond, vooral voor wie vaak nachten presteert. De levensverwachting in goede gezondheid is voor deze groep mensen lager dan gemiddeld. De regels worden gewijzigd tijdens het spel. Niet één keer, maar verschillende keren. We zijn de onzekerheid grondig beu.

Stop de ‘beschikbaarheid op de arbeidsmarkt’. De huidige regeling stelt dat wie in SWT (= stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag) voor zware beroepen stapt beschikbaar moet blijven op de arbeidsmarkt tot 61 jaar. Er zijn schrijnende voorbeelden van werknemers in de sector die door de VDAB op de hielen worden gezeten om een andere job te zoeken, van bewakingsagent tot chauffeur. Terwijl er geen enkele werkgever aan denkt om een 55-plusser in dienst te nemen.

Pensioen inleveren omdat je een zwaar beroep hebt? Wie vroeger in brugpensioen ging, was zeker van zijn pensioen vanaf 65 jaar, het brugpensioen was gelijkgesteld. Nu is er sprake van een verlaging het pensioenbedrag voor wie vroeger stopt in het SWT voor zware beroepen. Naast een inperking van de mogelijkheden en een verstrenging van de voorwaarden, wordt ook een stijgend konstenplaatje gepresenteerd. Onaanvaardbaar!

De petitie

VOOR WERKBAAR WERK, EEN MENSELIJK EINDELOOPBAANBELEID & RESPECT VOOR ZWARE BEROEPEN

 1. Voor behoud van landingsbanen vanaf 55 jaar
 2. Voor brugpensioen (SWT) vanaf 58 jaar voor zware beroepen
  • zonder beschikbaarheid op de arbeidsmarkt
  • zonder impact op het wettelijke pensioenbedrag

 

Teken de petitie hier met je naam en e-mailadres:

  Leave a comment.

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.