Bij het chemiebedrijf Ashland in de Antwerpse Waaslandhaven werd op 10 december door de directie op een Buitengewone Ondernemingsraad aangekondigd dat 39 van de 167 jobs geschrapt worden. Zowel arbeiders, bedienden als kaderleden delen in de klappen. Alle laboranten in shift worden weggesaneerd.

Winst maken is niet genoeg

In het sociaal overleg in ons land zijn er procedures die moeten gevolgd worden wanneer herstructureringen aangekondigd worden. Deze werden echter door het bedrijf naast zich neergelegd. Leden van de directie belden luttele uren na de aankondiging naar de werknemers die op hun lijstje stonden met de mededeling dat “de samenwerking vanaf hier stopt”.

De resterende medewerkers zouden bovendien moeten inleveren. Hun wekelijkse arbeidsduur wordt opgetrokken van 33,6u naar 35,6u. De anciënniteitsbarema's moeten er ook aan geloven.

Ashland is een Amerikaanse multinational. Begin dit jaar werd een nieuwe CEO aangesteld die sterk inzet op kostenbesparingen. Voor de vestiging in Doel betekent dat niet meer of niet minder dan dat de werknemers moeten bloeden.

Dit terwijl het bedrijf volop produceert en winst maakt. Ashland maakt chemicaliën die vloeistoffen "stroperig" maken. De producten hebben toepassingen in een hele reeks sectoren, gaande van de bouw, over medicijnen tot voeding. De producten van Ashland worden ook verwerkt in handgels. Een segment waarvoor de productie de afgelopen maanden sterk opgedreven werd.

Na de schokkende aankondiging en de “telefoontjes” van 10 december besloten de arbeiders en bedienden van het bedrijf om onmiddellijk het werk neer te leggen. De poging van de directie om de “blijvers” op te zetten tegen zij die zouden moeten vertrekken, was mislukt. De staking was ingezet, en zal hoogstwaarschijnlijk nog enige tijd aanhouden. De werknemers van Ashland gaan een droevige kerst tegemoet.

Stakers willen plan van tafel

De vakbonden stellen terecht dat het eenzijdige besparingsplan van tafel moet. Het eerstvolgende overleg dat momenteel ingepland staat, is pas begin januari voorzien. Dit terwijl de vakbonden reeds aan de werkgever hebben aangegeven dat ze gesprekken willen voeren die tot een ontmijning van het conflict kunnen leiden.

Gelukkig kunnen de werknemers zich optrekken aan de eensgezindheid en de strijdbaarheid van de dagelijkse piketten bij de shiftwissels. Deze morgen hebben verschillende vakbondsmilitanten van andere bedrijven uit de scheikunde een solidariteitsbezoek gebracht aan het piket. Er waren ook enkele militanten van ABVV BASF TBE aanwezig. De solidariteit aan de basis gecombineerd met de productieverliezen leggen ongetwijfeld een grote druk bij de top van Ashland.

Solidariteit uit de sector is nodig

Het verhaal van de staking bij Ashland wordt ongetwijfeld voortgezet. Wie wil kan hen een hart onder de riem gaan steken en een bezoekje brengen aan het piket (adres: Geslecht 2, Doel). De beste moment om dit te doen is ’s morgens vanaf 6u30.

Tot slot is het belangrijk op te merken dat sociale achteruitgang op vlak van arbeidsduur en anciënniteitsbarema’s op 1 bedrijf, op termijn ook gevolgen kan hebben voor het sociaal overleg bij andere bedrijven. Als werkenden in de chemie hebben we er alle belang bij om de werknemers van Ashland te steunen waar we kunnen.

ABVV BASF TBE zal alvast ook in de komende dagen en weken haar steentje bijdragen aan het succes van de stakingsacties!Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.