BASF communiceerde vandaag over nieuwe maatregelen die de verspreiding van het coronavirus op de site zouden moeten verhinderen.

De communicatie kan je terugvinden op het intranet. Inloggen met je BASF gebruikersnaam en wachtwoord.

Het ABVV juicht toe dat thuiswerk terug de norm wordt op de site. We hopen dat de bedrijfsleiders en diensthoofden alles in het werk zullen stellen om thuiswerk maximaal te faciliteren.

We hebben evenwel enkele bedenkingen:

  • Er wordt gevraagd om restverlof en overuren, waar het kan, te gebruiken om overtallen te vermijden. Wij vinden dat minimumbezettingen de norm zouden moeten zijn, en dat een stand-by regeling (m.b.v. de code EOP) de beste manier is om dit te realiseren. Dit zou de druk – voor een stukje – wegnemen van zij die de bedrijven draaiende houden.
  • De werkzaamheden op de site zouden kritisch onder de loep moeten genomen worden, opdat niet-prioritaire werken uitgesteld kunnen worden.
  • Men zou inrijdvergunningen moeten toestaan om drukte op binnenbussen te vermijden, en – tijdelijk – carpooling te ontraden.
  • Het bedrijfsrestaurant blijft geopend. Het lijkt het ons beter om het restaurant te beperken tot een “take-away” service, naar analogie met de sluiting van de horeca in ons land. Momenteel wordt dit enkel overwogen indien het restaurant niet meer rendeert. Of hoe economische motieven de bovenhand nemen op de volksgezondheid…
  • We vinden dat medewerkers die zich willen laten testen op de Medische Dienst, nadat een directe collega COVID-positief werd bevonden, daar sowieso de kans toe zouden moeten krijgen. Momenteel is er een fiat nodig van de bedrijfsleiding. Ook de communicatie over testresultaten naar de betrokken medewerkers kan beter.

Het ABVV is voorstander om een “escalatieladder” in te voeren: een plan dat afhankelijk van de kracht van de epidemie, een vaste set maatregelen definieert voor de BASF-site. Een dergelijk plan vermijdt “ad-hoc” maatregelen, schept een kader én een engagement naar de gehele samenleving toe.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.