De 3 vakbonden die een nationale algemene staking organiseren. Het was al geleden van het najaar van 2014 dat de krachten in die mate gebundeld werden om aan patronaat en regering duidelijk te maken dat het de werknemers zijn die elke dag de welvaart creëren. Toen ging het om een actieplan tegen het asociale regeerakkoord van de kersverse regering Michel. Afgelopen woensdag stond in het teken van verzet tegen het front van werkgevers en regering dat loonstijgingen aan banden wil leggen en eindeloopbaansystemen wil verstrengen. En om de staking met 1 woord te omschrijven: ze was massaal! Honderden bedrijven in het land werden gesloten, voornamelijk in industriële sectoren, maar evengoed in de handel, openbare vervoer, luchtvaart, onderwijs, bij de overheid enz...
Ook op de BASF TBE hebben we met stijgende verbazing gemerkt hoe groot de actiebereid was. De eerste schattingen wijzen op ruim meer dan 500 stakers verdeeld over de 3 vakbonden. Ook veel jonge medewerkers namen deel, waarbij er enkelen zich nog op het laatste moment syndiceerden om in actie te kunnen gaan. Bij de directie en bedrijfsleidingen was het alle hens aan dek om minimumbezettingen rond te krijgen en essentiële diensten te verzekeren. Het is al heel wat jaren geleden dat we een dergelijk aantal stakers hebben geteld. De inspanningen die onze afgevaardigden hebben geleverd om toelichtingen te houden in controlekamers zullen hierin zeker een rol hebben gespeeld.
Vanaf 4u45 tot 10u30 stonden we piket aan poorten 1 en 6. Een 50-tal leden en militanten van de 3 kleuren en uit verschillende TBE-bedrijven en diensten waren present. Koffie om de slaap uit de ogen te wrijven, vuurkorven ter verwarming, soep, hotdogs, tentjes, muziek enz. maakten dat er een aangename en enthousiaste sfeer was tijdens de actie. Belangrijkste doelstelling was om geen vrachtverkeer toe te laten op de site. Ook wie met de auto kwam werd vriendelijk verzocht om deze achter te laten op de parking. Bussen konden niet binnenrijden wat voor organisatorische problemen zorgde bij de shiftovergaves. Over het algemeen leidde dit ertoe dat de ploegwissels met een klein uurtje vertraging konden plaatsvinden. Er was weinig tot geen contractoractiviteit op de site, waardoor we impact hadden op de planning van de vele afstellingen die eraan komen. Kortom, tijdens de staking hebben we als werknemers solidair en eendrachtig ons ongenoegen laten blijken. Het ABVV-team dankt u hiervoor!
Ondertussen werden de onderhandelingen op nationaal niveau voorzichtig terug op gang getrokken. De positie van de vakbonden werd duidelijk versterkt door onze acties. Op de stakingsdag zelf maakte Kris Peeters, minister van Werk, plots een opening voor een herberekening van de loonnorm. De werkgevers leggen de nadruk op een uitbreiding van extralegale voordelen (bv. maaltijdcheques). We zijn hier niet tegen, maar een substantiële verhoging van de brutolonen als meest zekere vorm van opslag blijft voor de vakbonden prioritair.
Vooralsnog zijn de openingen behoorlijk klein, wat nieuwe acties verre van uitsluit en mogelijk onvermijdelijk maakt. Of er überhaupt tot een Interprofessioneel Akkoord gekomen kan worden, is zelfs nog maar de vraag. Zeker nu we slechts een regering in lopende zaken hebben. Dit zou het zwaartepunt verschuiven naar de sectoren en de bedrijven. Wordt vervolgd...