Een dikke merci aan alle collega's die voor het ABVV gekozen  hebben. De volledige uitslag en onze nieuwe mandaatdragers later op deze site.   

ABVV en ACV kondigden vorige week een Nationale 24-uren Staking af voor maandag 29 maart 2021. Op BASF en EuroChem werken we nauw samen met het ACV om van deze staking een succes te maken. We zullen op de dag zelf - samen - een strijdbaar piket zetten voor de poorten van de BASF-site.

We hebben ook heel wat mobilisatiemateriaal. Hieronder vind je de tekst van het pamflet dat ABVV BASF-EuroChem verspreidt. Daarnaast zijn er affiches, flyers en een presentatie waar de logo's van zowel ABVV als ACV op vermeld staan. Onderaan dit bericht kan je alles downloaden.

Ma 29/3: Volgende stap in de strijd voor onze lonen – 24-uren Nationale Staking

Midden januari sprongen de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers af over de mogelijke loonstijging voor de komende 2 jaar. Ook onze landingsbanen en het brugpensioen liggen onder vuur.

In februari volgden twee relatief “brave” actiedagen in Gemeenschappelijk Vakbondsfront. Met de hoop dat werkgevers en politiekers zouden begrijpen dat de werkenden in dit land meer dan een schamele 0,4% opslag op 2 jaar tijd verdienen. Hoe vaak moeten we nog herhalen dat het de gewone stervelingen van de werkvloer zijn, die ons land door de coronacrisis loodsen??

Miljarden voor aandeelhouders. Tienden van procenten voor werkenden

Het heeft niet mogen zijn. De patroons blijven substantiële verhogingen van ons vast loon weigeren. De regeringspartijen verstoppen zich achter de loonnormwet die ze nota bene zelf in stand houden. Het is niets anders als zeggen: “alle baten voor de aandeelhouders, alle lasten voor de werknemers”. De spreekbuis van de werkgevers, Pieter Timmermans van het VBO, misbruikt de coronacrisis om de minste stijging van de lonen tegen te houden. Alsof elk bedrijf in ons land in dezelfde mate getroffen wordt als pakweg de cafébaas op de hoek.

Dat is je reinste onzin. Verschillende takken van de industrie – niet in het minst de scheikunde – ervaren niet meer dan een “dip” van de financiële cijfers. Dit terwijl ze op een berg opgestapelde winsten zitten van de voorgaande jaren, en groei al terug in het vooruitzicht is.

Het is géén crisis voor:

  • De aandeelhouders van de BEL20 (beursgenoteerde) bedrijven. Die kunnen alvast rekenen op minstens 5 miljard euro aan dividenden in 2021.
  • De CEO’s van de BEL20 bedrijven. Die verdienden in 2019 gemiddeld 2,46 miljoen euro. Dat is 30% meer dan het jaar ervoor.
  • De aandeelhouders van BASF. Die ontvingen in 2020 voor 3,03 miljard euro aan dividenden. In 2021 zal deze cheque nog eens worden uitgeschreven.
  • Wie in de meststoffen business zit. EuroChem brak alle records met 1,8 miljard dollar winst in 2020.

Blijkbaar is het voor de werkgevers nog altijd niet duidelijk dat hún winsten er komen door ónze arbeid. Daarom roepen ABVV en ACV op om op maandag 29 maart massaal het werk neer te leggen. In heel het land. Met stakerspiketten aan de poorten van de bedrijven.

Hoe breder de oproep gevolgd wordt in de bedrijven, hoe sterker de vakbonden staan in elke onderhandeling over onze lonen en eindeloopbaan. Op nationaal vlak, maar evengoed op bedrijfsniveau. Jouw deelname maakt het verschil!

Solidariteit tussen werkenden is wat ons sterker maakt

0,4% opslag. Dat is €13 euro bruto per maand voor het mediaan loon, of €6 voor het minimumloon. Onder vrienden en familie kennen we allemaal mensen die elke maand de eindjes aan elkaar moeten knopen. Zo kan 20% van de Belgen het zich niet veroorloven om een weekje op vakantie te gaan. 5% van wie werkt, leeft onder de armoedegrens. Onaanvaardbaar!

Interprofessionele Akkoorden moeten het voor iedereen mogelijk maken om vooruit te gaan. We staken op 29 maart zeker en vast voor onze eigen rechten. Maar evengoed voor al wie amper het hoofd boven water kan houden.

Economische relance? Koopkracht is essentieel

Miljoenen en miljoenen euro’s relancegeld wordt in de economie gepompt. De hoop is dat we hierdoor snel terug met economische groei kunnen aanknopen.

Allemaal goed en wel, maar wat zijn we er mee als dat geld op de berg van de 1% rijksten terecht komt? Hoe helpen we er de noodlijdende horeca, toerisme- en evenementensectoren… mee, als de koopkracht van de bevolking niet wordt aangezwengeld? De cafébaas heeft er meer aan dat wij kunnen uitgeven, dan dat de beurzen met gratis geld overspoeld worden.

Staken loont!

De voorbije jaren hebben we door te staken het pensioensysteem met punten – waarbij onze pensioenen gekoppeld zouden worden aan o.a. de begrotingstekorten – van tafel geveegd, alsook meer ruimte voor loonsopslag op nationaal vlak bekomen. Na de nationale staking van 13 februari 2019 bekwamen we eveneens toegevingen m.b.t. de instapleeftijden voor landingsbanen en brugpensioen (SWT).

Een overwinning is niet bij voorbaat in steen gebeiteld. Maar de agressie waarmee de werkgevers vandaag de eenzijdige geldstroom naar de 1% rijksten willen veilig stellen, kunnen we niet zonder slag of stoot laten passeren. Wij weigeren ons neer te leggen bij een totaal scheefgetrokken verdeling van de welvaart.

Samen Sterk! Staak mee op maandag 29 maart.

De eisen:

  • Een indicatieve loonnorm die vrije loononderhandelingen mogelijk maakt.
  • Eindeloopbaanregelingen met SWT vanaf 58 en landingsbanen vanaf 55 jaar.
  • Een aanzienlijke verhoging van de minimumlonen, ook in de chemiesector.
  • Arbeidsduurvermindering voor jobs en werkbaar werk.

Praktisch

Iedereen kan meestaken, onafhankelijk van welke vakbond je lid bent. Zelfs als je niet gesyndiceerd bent. Alle 3 de vakbonden betalen een stakingsvergoeding van 30 euro uit.

Je kan staken vanaf zondag 28 maart om 22u t.e.m. dinsdag 30 maart om 6u. Kies 1 shift/werkdag van 8u om te staken.

Een stakingsdag is een (onbetaalde) afwezigheidsdag. Je verliest 8 basisuren loon, en daarop je geglobaliseerde shiftpremie als je werkt in een shiftstelsel.

Verwittig je leidinggevende dat je staakt. Breng ook je vakbond op de hoogte. Lid van ABVV? Mail naar abvv@basf.com en dan zorgen wij dat je je stakingsvergoeding krijgt.

Download het mobilisatiemateriaal

Download hier de flyer van ABVV.

Download de affiche van ABVV en ACV nationaal in pdf of in jpeg.

Download de gemeenschappelijke flyer van ABVV en ACV op BASF en EuroChem in pdf of in jpeg.

Download de affiche "Staken voor beginners" van ABVV en ACV op BASF en EuroChem in pdf of in jpeg.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.