Crescendo voor een fair IPA

De voorbije weken stond ons syndicaal werk vaak in het teken van de strijd voor een rechtvaardig Interprofessioneel Akkoord. Na drie geslaagde actiedagen voor vrije loononderhandelingen, menselijke eindeloopbaanstelsels en een sterke verhoging van het minimumloon wachten we op het antwoord van de regering en de werkgevers.

De arrogantie van werkgeversorganisaties en hun opiniemakers en politici scheerde weer hoge toppen in aanloop van de laatste geslaagde stakingsdag: ‘Staken in coronatijden is onverantwoord!’ Alle registers werden opengetrokken om ons in diskrediet te brengen. Maar jullie weten ook: die lui vinden staken altijd onverantwoord, pandemie of niet.

Onze stelling dat wie coronaproof kan werken ook coronaproof kan staken, werd op 29 maart met verve bewezen door een vurig maar uiterst gedisciplineerd stakerspiket aan Poort 6: er was handgel en umonium voorzien, we hanteerden strikte mondmaskerplicht en hielden steeds voldoende afstand. We know the drill. We werkten samen met Site Security om het verkeer op een veilige manier om te leiden en kregen zelfs complimenten van de directie voor de strakke organisatie.

De actie van ABVV en ACV BASF-EuroChem, samen met de delegaties van Air Liquide en de Ineos-bedrijven op de site, haalde de pers en werd door verschillende organisaties bezocht: klimaatactivisten, studentenorganisaties en een ploeg coronahelden van Geneeskunde Voor Het Volk. Nog voor zonsopgang gaf onze secretaris Bruno Verlaeckt een enthousiaste speech, waarin hij ons hartelijk bedankte voor het ongeziene piket aan BASF, de actiebereidheid van onze delegatie en de mooie opvolging van de stakingsoproep.

Met ruim 330 stakers bij BASF en EuroChem en de Logistiek die helemaal stil lag, gaven we een krachtig signaal. Ook bij de andere chemiebedrijven op de Scheldelaan stonden strijdbare piketten. Het was een zeer geslaagde actiedag. Wij wachten op tegemoetkomingen en beraden ons over gepaste reacties. To be continued...

ATV-reportage over de staking

Met interview van ABVV-afgevaardigde Wim Ceunen

Fotoreeks

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.