Lees de ODR Special over de sociale verkiezingen.   Wijziging hospitalisatieverzekering: lees de nieuwe ABVV-info.     Vanaf 14 mei tem 21 mei zijn er sociale verkiezingen.   Bekijk al onze kandidaten op deze website.     

De druk op de nationale loononderhandelingen wordt verder opgevoerd met een actie- en stakingsoproep voor donderdag 25 februari. Dit gebeurt in Gemeenschappelijk Vakbondsfront. ABVV BASF-EuroChem heeft een nieuwe flyer gemaakt die we sinds afgelopen weekend verspreiden op de BASF-site. De tekst van de flyer kan je in dit bericht lezen. De flyer zelf kan je via de link onderaan downloaden.

Do 25/2: Volgende stap in de strijd voor onze lonen – ACTIE en STAKING!

Geef ons waar we recht op hebben: een volwaardige opslag

Het zijn wij – de werkende klasse – die de economie recht houden tijdens de coronapandemie. We nemen gezondheidsrisico’s voor onszelf en onze naasten door elke dag in moeilijke omstandigheden te gaan werken. Ons sociaal leven is grotendeels lamgelegd opdat de bedrijven kunnen blijven produceren.

En dan blijven de werkgevers doodleuk vasthouden aan een maximale loonopslag van 0,4% op 2 jaar. De vraag van de vakbonden om ondernemingslandingsbanen vanaf 55 jaar mét RVA-bijpassing te realiseren krijgt vooralsnog geen gehoor. Denkt het patronaat nu echt dat ze met onze voeten kunnen blijven rammelen???

Samen staken voor onze toekomst

Op 12/2 heeft het ABVV een eerste schot gelost door in bedrijven over heel het land “coronaproof” informatie te verstrekken en actie te voeren. O.a. in de chemiesector was dit in front met ACV. Komende donderdag 25 februari voeren we de druk verder op en vragen we jullie om te staken. Het is ons beste middel om te tonen dat ze ons nodig hebben om hun winsten te realiseren.

We beraden ons over voelbare en zichtbare acties. Samen met de andere vakbonden.

Als we een rechtvaardige opslag willen in de CAO 2022-2023 dan zullen we er samen voor moeten strijden. Het nationaal overleg zit muurvast. De schijnbare (kleine) marge voor extralegale voordelen kan een échte opslag niet vervangen. Twee jaar geleden konden we op basis van 2 actiedagen de marge voor loonsverhoging vergroten én toegiften bekomen op vlak van eindeloopbaan. Of de huidige acties de werkgeversorganisaties tot toegevingen zullen dwingen kunnen we niet voorspellen. Maar wie niet strijdt, heeft op voorhand verloren.

Proficiat! U heeft hard gewerkt… En nu?

Op de Ondernemingsraad van 16/2 werd door de directie gesteld dat de medewerkers van de afdeling P/U een “zéér hoge flexibiliteit en engagement” aan de dag hebben gelegd tijdens de coronacrisis. Wij denken dat dit bij uitbreiding geldt voor alle medewerkers van BASF en EuroChem. Uit de medewerkersenquête bleek dan weer dat “erkenning van prestaties” een werkpunt is. Hoe kan je prestaties beter erkennen dan zorgen voor een rechtvaardige loonsverhoging?

De installaties van de TBE BASF-EuroChem draaien quasi op volle capaciteit. De marges zijn door de band iets kleiner dan vóór de crisis, maar nog ruim voldoende om winstgevend te zijn. In het weekblad Trends schetste een topman van de sectorfederatie Essenscia vorige maand een uiterst optimistische toekomst voor de chemiesector. En toch willen de werkgevers – geruggesteund door de regering – geen vrije loononderhandelingen in de sectoren en bedrijven toestaan…

Weetjes… Kunnen BASF en EuroChem een opslag wel betalen?

Op 20 januari 2021 publiceerde de BASF Groep haar voorlopige cijfers voor het jaar 2020. Ze waren een stuk beter dan verwacht tijdens dit “annus horribilis”. In die mate dat ze de Europese beurzen in hun geheel op winst zetten. “Zonnige groetjes uit Ludwigshafen” titelde de krant De Tijd.

Op 23 juni 2020 betaalde BASF SE voor 3,03 miljard euro aan dividenden uit aan de aandeelhouders. Dat komt neer op 26.500 euro per BASF-medewerker wereldwijd. Van een shift van rijkdom van arbeid naar kapitaal gesproken! En dat in een crisisjaar waar je beter wat reserves in kas kan houden.

Op 31/12/2019 had BASF Antwerpen 5,5 miljard euro overgedragen winsten op haar balans staan. Van de netto toegevoegde waarde in 2019 (972,8 miljoen euro) werd 41% gereserveerd voor de aandeelhouders. We kunnen ons ook afvragen of een evenwichtige loonstijging zou leiden tot een boterham minder voor de aandeelhouders. Wetende dat de loonkosten slechts 7,8% van de totale bedrijfskosten uitmaakten in 2019.

En EuroChem? Dat kende in 2020 haar beste jaar ooit, ondanks de pandemie. De jaarwinst is gestegen met 17% tot 1,8 miljard dollar.

De eisen

Staken doen we met een doel. Daarom publiceren we hier tot slot nog eens de eisen van het Gemeenschappelijk Vakbondsfront:

  • een evenwichtig en eerlijk IPA
  • een substantiële verhoging van de lonen en het schrappen van de loonnorm
  • degelijke eindeloopbaanregelingen, o.a. via SWT en andere voorzieningen (landingsbanen),
  • collectieve arbeidsduurvermindering om jobs te redden, werkbaar werk

Het ABVV wil daarbovenop een minimumloon van 14 euro/uur realiseren. Honderdduizenden werknemers in ons land moeten het met (veel) minder doen. Ook in onze sector. Werken moet lonen voor iedereen!

Samen Sterk! Staak mee op 25 februari voor onze toekomst.

Praktisch

Iedereen kan meestaken, onafhankelijk van welke vakbond je lid bent. Zelfs als je niet gesyndiceerd bent. Alle 3 de vakbonden betalen een stakingsvergoeding van 30 euro uit.

Je kan staken vanaf woensdag 24 februari om 22u t.e.m. vrijdag 26 februari om 6u. Kies 1 shift/werkdag van 8u om te staken.

Verwittig je leidinggevende dat je staakt. Breng ook je vakbond op de hoogte. Lid van ABVV? Mail naar abvv@basf.com en dan zorgen wij dat je je stakingsvergoeding krijgt.

Download de flyer

Download hier de flyer van ABVV BASF-EuroChem.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.