Op vrijdag 7 december 2018 stuurde de BASF-groep een winstwaarschuwing de wereld in. Men vreest een winstdaling van 15% tot 20% voor het jaar 2018. T.o.v. 2016 realiseerde BASF in 2017 weliswaar een stijging van de winst met 32% tot 8,3 miljard euro, maar aan die groei lijkt dus nu een einde te komen. En voor 2019 is er nog geen verbetering in zicht.
Er worden uiteenlopende redenen aangehaald. De crisis in de automobielsector, de handelsoorlog tussen hoofdzakelijk de VS en China, gedaalde crackermarges, de lage stand van de Rijn met gevolgen voor de productiecijfers van de BASF-site in Ludwigshafen, de gevolgen van een mogelijke “harde BREXIT” en algemene economische vooruitzichten die verslechteren. En dus gaat het management op zoek naar geld, aangezien de nervositeit onder de aandeelhouders omtrent hun jaarlijkse dividendverhoging toeneemt.
Hoewel de cijfers van BASF Antwerpen in 2018 nog vergelijkbaar zijn met het recordjaar 2017, deelt de vestiging in Antwerpen in de klappen: er zal worden gesnoeid in de vaste kosten. Aanwervingen zullen tot het strikte minimum worden beperkt, net als het aantal opleidingsuren en jobstudenten (halvering tot 55 in 2019). Geplande projecten zullen mogelijk verlengd worden in de tijd. Bijkomende kosten zoals de opendeurdag in 2019 en bepaalde dienstreizen worden in vraag gesteld.
Het ABVV neemt akte van de geplande besparingen. We zullen er evenwel op toezien dat de gemaakte sociale afspraken worden gerespecteerd (wat overigens door CEO De Geest werd toegezegd op de ondernemingsraad), We zullen eveneens aan de alarmbel trekken als de werkdruk op bepaalde diensten en bedrijven stijgt a.g.v. voornoemde maatregelen.