Een dikke merci aan alle collega's die voor het ABVV gekozen  hebben. De volledige uitslag en onze nieuwe mandaatdragers later op deze site.   

Donderdag 11 januari werd de ondernemingsraad geïnformeerd over de beslissing van de BASF-groep om de financieringsactiviteiten van BBCC in België over te hevelen naar de zusteronderneming in Ierland (BASF Ireland Ltd.) tegen het vierde kwartaal van 2018.

« De achtergrond van deze beslissing is de recente fiscale hervorming waartoe de Belgische regering besloot. Waar de regeringsmaatregelen de fiscale druk voor operationele ondernemingen zoals BASF Antwerpen verbeterde door het tarief van de vennootschapsbelasting tot het Europees gemiddelde terug te brengen, is dit niet het geval voor financieringscentra van internationale ondernemingen gevestigd in België. »

Wat is BBCC? Het BASF Belgium Coördination Center is een soort interne bank van de BASF-groep met een eigen vermogen van 16,3 miljard €. Een 240-tal mensen zijn er tewerkgesteld en er werd volgens het jaarverslag een winst geboekt van 119,2 miljoen € (boekjaar 2016). De operationele divisies in Waterloo en Antwerpen en BASF Government Relations te Brussel verlenen diensten aan de ondernemingen van de BASF-groep, lees: naast een bank is het ook een lobbymachine voor de financiële belangen van de grote aandeelhouders van BASF.

Hoe die belangen worden behartigd? De notionele intrestaftrek, de definitief belaste inkomsten, de cost-plus-methode, … alle manieren om weinig tot geen belastingen te betalen zijn hier van toepassing. Door fiscale concurrentie worden de financieringsactiviteiten van BBCC binnenkort overgeheveld naar Ierland, dat gekend staat als een belastingparadijs voor multinationals. Dat zijn 8 Belgische jobs, maar onze cao voorziet individuele werkzekerheid voor het personeel.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.