✊ Na een resem uitputtende onderhandelingsdagen voor de sector scheikunde, een militantenconcentratie in Brussel en een massaal opgevolgde stakingsoproep voor aanstaande vrijdag, zagen de onderhandelaars van Essenscia zich gedwongen om toe te geven in een voorakkoord met de vakbonden.

De volgende breekpunten, die vooral van belang zijn voor de 30.000 werknemers in de chemie die geen bedrijfs-cao kunnen onderhandelen, werden binnengehaald:

  • 👉 Een verhoging van de lonen met 0,4% met een minimum van 10 cent per uur (i.p.v. laatste voorstel van 7 cent) vanaf 1/1/22 in bedrijven waar geen bedrijfscao’s worden gesloten. 10 cent per uur betekent 17,33 euro per maand.
  • 👉 Een verhoging van de minimumlonen met 20 cent – verspreid over 3 momenten en te starten vanaf 1/1/22 (34,66 euro per maand).
  • 👉 Een coronapremie van 200 euro voor de waardering van het doorwerken tijdens de coronaperiode in bedrijven waar geen bedrijfscao’s worden gesloten. Hieraan zijn geen extra criteria verbonden. De uitbetaling gebeurt prorata.

Toegevingen die van tel zijn voor de cao-onderhandelingen bij BASF en Eurochem:

  • 👉 Geen omkaderingstekst (dus geen verwijzing naar de loonwet of de 0,4%)
  • 👉 Voortgezet periodiek gezondheidstoezicht door de arbeidsgeneeskundige dienst voor wie het bedrijf verlaten heeft tot 5 jaar na pensioen (bijvoorbeeld SWT op 60 jaar en pensioen op 65 jaar is gezondheidstoezicht tot 70 jaar) of ontslag en op kosten van de laatste werkgever.
  • 👉 De CAO’s landingsbanen en SWT, worden gesloten voor onbepaalde duur.

❗ De staking wordt opgeschort tot wanneer de militanten gestemd hebben over dit ontwerp op de Syndicale Raad van 9 november.

❗ Wij blijven paraat voor verdere acties in de bedrijven en voelen ons gesterkt door de massale steun op de werkvloer!

❤️ Merci aan de talrijke collega's die bereid waren om te staken, samen sterk !!! 🚩✊💥

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.