Op 6 november startten de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers van de BASF TBE om tot een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor de periode 2020-2021 te komen. In oktober overhandigden we de werkgevers een gemeenschappelijke eisenbundel die werd samengesteld op basis van gesprekken met collega’s en bevragingen in de bedrijven en diensten. De eisenbundel werd ook per e-mail naar de gesyndiceerde leden van de 3 vakbonden gestuurd. De feedback die we van onze collega’s krijgen, is onverdeeld positief: de voornaamste verzuchtingen van het personeel komen allemaal aan bod in het uitgebreide eisenpakket.
Witte rook was er op de eerste dag van de CAO-onderhandelingen nog niet. Dat viel ook te verwachten. Traditioneel namen de werkgevers uitgebreid de tijd om een somber beeld te schetsen van de economische perspectieven voor de bedrijven op de site. De gestelde eisen zouden dan ook grotendeels onrealistisch zijn. Wat de directies al eens vergeten is dat er de voorbije jaren recordwinsten geboekt werden en dat die winsten enkel konden gerealiseerd worden door het harde werk van alle medewerkers.
Middelen om tot een kwalitatieve CAO te komen zijn er dus genoeg. De onderhandelaars van de vakbonden hebben de werkgevers bijgevolg duidelijk gemaakt dat ze de eisenbundel op een serieuze manier in overweging dienen te nemen. De dag werd afgesloten met de belofte langs werkgeverskant om op dag 2 van de onderhandelingen, dinsdag 26 november, met een concreet voorstel te komen. We zijn benieuwd...Indien er op 26/11 nog geen ontwerpakkoord is, dan wordt er in principe op 28/11 verder onderhandeld.
Actie voeren loont bij Evonik en Covestro
We werken natuurlijk niet op een eiland: ook in de naburige chemiebedrijven op de Scheldelaan is het cao-seizoen volop aan de gang. Belangrijk verschil is dat deze bedrijven onderhandelen voor de CAO van 2019-2020; BASF TBE loopt een jaartje achter. In de meeste bedrijven lag de nadruk op loonsverhoging en humanisering van de shift. Ook de verbetering en/of uitbreiding van het verzekeringsaanbod, de glijtijd en de shiftflextijd kwamen aan bod. De onderhandelingen gingen niet altijd van een leien dakje. De directie van Evonik werd geconfronteerd met prikacties en bij Covestro verlaagde het productiepersoneel gedurende 12 dagen de doorzet. Op beide bedrijven kwamen de sociale partners uiteindelijk tot een akkoord met tegemoetkomingen aan de voornaamste eisen van het personeel.